Ben je jonger dan 18 en wil je gaan werken? Werken is een geweldige manier om ervaring op te doen, nieuwe vaardigheden te leren en natuurlijk wat extra geld te verdienen. Maar als je jonger bent dan 18, zijn er speciale regels waar je rekening mee moet houden. Laten we eens kijken wat die regels zijn.
Werken als je 13 of 14 jaar bent
Als je 13 of 14 bent, mag je alleen ‘hulparbeid’ verrichten. Dit betekent dat je niet zelfstandig mag werken, maar dat er altijd iemand in de buurt moet zijn die leidinggeeft. Op schooldagen mag je niet meer dan twee uur per dag werken en alleen klusjes doen rond het huis en in de buurt. Op vrije dagen en in de vakantie mag je ook ander werk doen, zoals vakkenvullen, fruit plukken of helpen op een kinderboerderij.
Werken als je 15 jaar bent
Als je 15 bent, mag je licht niet-industrieel werk doen, zoals vakkenvullen, fruit plukken, of hulpwerkzaamheden in de horeca. Je mag nog niet werken in een fabriek, magazijn, of achter de kassa. Ook mag je niet werken als maaltijdbezorger op een fiets of e-bike. Vanaf je vijftiende mag je wel kranten bezorgen, maar hier zijn extra regels voor.
Werken als je 16 of 17 jaar bent
Als je 16 of 17 bent, mag je hetzelfde werk doen als volwassenen, zolang het werk niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid is. Je mag maximaal negen uur per dag werken. Als je nog naar school gaat, moet je de schooluren aftrekken van het aantal uren dat je die dag kunt werken.
Belastingen
Als je werkt, betaal je automatisch belasting en premies. Als je maar weinig werkt, kun je deze bedragen vaak terugkrijgen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.
Hoeveel ga je verdienen?
Als je 15 jaar of ouder bent, moet je werkgever je minimaal het wettelijk minimumloon betalen.
Veelgestelde vragen
Mag ik werken op zondag?
In de regel mag je niet op zondag werken, maar er zijn uitzonderingen.
13 of 14 jaar? Dan mag je niet werken op zondag.
15 jaar? Dan mag werken op zondag alleen als:
- het soort werk het nodig maakt en het in jouw arbeidscontract staat;
- het door de bedrijfsomstandigheden nodig is en er overeenstemming is met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, of met de 15-jarige;
- je ouders of verzorgers uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven.
- Werk je op een zondag dan ben je op de zaterdag ervoor vrij.
- Verder ben je per 16 weken ten minste 5 zondagen vrij
16 of 17 jaar? Dan mag werken op zondag alleen als:
- het soort werk het nodig maakt en het in jouw arbeidscontract staat;
- het door de bedrijfsomstandigheden nodig is en er overeenstemming is met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, of met de betrokken werknemers;
- je zelf toestemming hebt gegeven
Hoeveel uur mag ik per week werken?
Dit hangt af van je leeftijd en of je nog naar school gaat. Als je 13 of 14 bent, mag je maximaal 12 uur per week werken tijdens een schoolweek en 35 uur tijdens een vakantieweek. Als je 15 bent, mag je maximaal 40 uur per weekwerken, inclusief schooltijd. Als je 16 of 17 bent, mag je maximaal 45 uur per week werken, min de uren die je op school doorbrengt, maar maximaal 160 uur per 4 weken (je mag dus niet elke week 45 uur werken).
Wat gebeurt er als ik meer uren werk dan toegestaan?
Het is belangrijk dat je je aan de regels houdt. Als je meer uren werkt dan toegestaan, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid en schoolprestaties. Bovendien kan je werkgever een boete krijgen.
Welk werk is verboden voor jongeren tot 18 jaar?
Als je nog geen 18 jaar bent, mag je een aantal werkzaamheden niet uitvoeren. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of in een lawaaiige omgeving. Op deze pagina lees je precies met welke soorten stoffen en omstandigheden je niet mag werken als je nog geen 18 jaar bent.
Meer weten over werken onder de 18 jaar ?
Om het overzichtelijk te houden, noemen we in dit artikel alleen de belangrijkste regels. Wil je meer weten? In de ABU brochure werken onder de 18 lees je al veel regels. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle regels over het werken door jongeren onder de achttien jaar.
Lees ook: