Vele werkzoekenden zien netwerken als een essentieel onderdeel tot het vinden van hun droombaan. Hoewel de meerderheid het belang van het opbouwen van de juiste relaties erkent, weten maar weinigen hoe ze een goede verstandhouding kunnen opbouwen met de sleutelgroep… recruiters.
Het kunnen opbouwen van langdurige relaties met invloedrijke recruiters, intercedenten of headhunters, kan belangrijker voor een succesvolle carrière blijken te zijn dan alle andere soorten netwerken. Om een professionele recruiter in je voordeel te kunnen beïnvloeden is het nodig om te weten hoe je met ze om moet gaan. Om je daarbij te helpen hebben wij een lijst gemaakt van de belangrijkste do’s en don’ts op het gebied van communicatie met recruiters.
Het belang van recruiter relaties
Waarom is het zo voordelig om te leren om te gaan met professionele recruiters? Uiteindelijk zullen allianties met de juiste medewerkers van een uitzendbureau of werving en selectiebureau je op verschillende manieren helpen. Vakkundige recruiters kunnen het volgende opleveren:
- Ze brengen aanvullende arbeidskansen onder de aandacht waar je niet vanaf wist.
- Ze verschaffen sleutelinzichten in de arbeidsmarkt.
- Ze helpen bij de onderhandeling voor hogere salarispakketten.
- Ze bieden kritisch advies met betrekking tot je cv en je zoektocht naar een baan.
De 5 do’s en don’ts van recruitercommunicatie
Omdat je als doel hebt om een langdurige relatie met een uitzendbureau of werving en selectiebureau op te bouwen, is het essentieel om te begrijpen hoe je efficiënt kunt communiceren met een professionele recruiter. Hier zijn de dingen die je het beste kunt doen:
- Zorg dat je duidelijk je carrièredoelen communiceert. Werkzoekende klagen er vaak over dat ze onder druk worden gezet om te solliciteren naar functies waarvoor ze ongekwalificeerd zijn of geen interesse in hebben. Hierdoor maken ze een slechte indruk tijdens sollicitaties, wat op er op zijn beurt weer voor zorgt dat de langdurige relatie met de desbetreffende recruiter in gevaar komt. Dit kun je echter voorkomen door duidelijk je professionele doelen aan de recruiter te communiceren. Als een headhunter precies weet waar je naar op zoek bent, dan kunnen ze betere potentiële banen aan je suggereren zonder jou daarmee in een ongemakkelijke situatie te plaatsen.
- Wees niet besluiteloos. Als je benaderd wordt voor een baan waar je niet in geïnteresseerd bent, dan is het het beste om deze beleefd af te slaan, de recruiter te bedanken voor de overweging en hem of haar te vertellen waar je wel in geïnteresseerd bent. Ga niet op sollicitatiegesprek omdat je graag een goed blaadje wilt halen bij de recruiter. Hiermee zul je de relatie niet verbeteren en dit zal in de toekomst zelfs nadelig voor je uitpakken. Of je nu een goede sollicitatie doet en de baan afslaat of geen sollicitaties meer aangeboden krijgt, het is een verlies-verlies-situatie.
- Geef de recruiter de vrijheid om de keuzes te maken. Eén van de beste manieren om een wit voetje bij een recruiter te halen is door hem of haar simpelweg zijn/haar werk te laten doen. Soms vinden werkzoekenden het moeilijk om geen controle te hebben over het sollicitatieproces. Angst zorgt ervoor dat ze soms dingen doen die gezien worden als belemmering en/of belediging van de recruiter. Het is bijvoorbeeld in je eigen voordeel om de recruiter om toestemming of hun mening te vragen, of om ze te betrekken bij elk contact dat je zelf met klanten legt. Ga in ieder geval niet ongevraagd zelf de klant benaderen. Hiermee passeer je de recruiter en dat werkt niet in je voordeel. Overleg in principe alles met je contactpersoon van het werving en selectiebureau. Hieronder valt onder andere het versturen van bedankberichtjes na afloop van een sollicitatie en het betrekken van de headhunter bij de salarisonderhandelingen, tenzij je iets anders voorgeschreven hebt gekregen. De vuistregel is dat als je niet precies weet hoe een professional recruiter het liefst te werk gaat, je er het beste naar kunt vragen. Informeren naar de persoonlijke voorkeuren en daaraan meewerken bouwt vertrouwen en voedt een langdurige relatie.
- Blijf altijd hartelijk en professioneel, ook als je de baan niet krijgt. Eén van de beste manieren om op goede voet komen te staan met een recruiter is om vriendelijk te zijn na het verliezen van een baanaanbod. Soms roddelen sollicitanten over een recruiter, wat een behoorlijk onprofessionele indruk achterlaat. Om nog maar te zwijgen over roddelen over de klanten van de recruiter. Hoe je je gedraagt wanneer dingen niet gaan zoals je wil is net zo belangrijk als hoe je je gedraagt als de dingen wel gaan zoals je wil. Door de recruiter te bedanken voor hun tijd en ze te vertellen dat je geïnteresseerd bent in gelijksoortige banen wanneer die beschikbaar zijn, laat de deur op een kier om in de toekomst opnieuw met iemand te willen werken.
- Wees geen slechte verliezer. De zuurpruimen zijn erg frustrerend voor recruiters en klagen zal je niet hogerop helpen. Soms krijg je de baan, soms niet. Verlies nooit je geduld als de dingen niet helemaal gaan zoals jij dat zou willen.
Tenslotte
Als je het goed speelt, zal een goede verstandhouding met recruiters alleen maar voordelig uitpakken voor je carrière. Of je nu wel of niet vandaag wordt aangenomen voor de baan is lang niet zo belangrijk als het feit dat je in de toekomst voor een baan in overweging wordt genomen.