fbpx

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en kom je een vacature tegen die te mooi lijkt om waar te zijn? Wees op je hoede, want je zou wel eens het slachtoffer kunnen worden van vacaturefraude. Bij vacaturefraude worden nepvacatures ingezet door oplichters met als doel het stelen van jouw identiteit of het afhandig maken van geld. In dit artikel bespreken we verschillende vormen van vacaturefraude en geven we je tips om te voorkomen dat je in de val trapt.

Wat is vacaturefraude precies?

Vacaturefraude treedt op wanneer nepvacatures worden gebruikt om werk aan te bieden of tijdens het wervings- en selectieproces. Deze nepvacatures worden vaak geplaatst door niet-bestaande bedrijven. De oplichters hebben als doel om jouw identiteit te stelen en/of geld van je afhandig te maken. Soms word je zelfs daadwerkelijk aan het werk gezet, maar blijkt later dat je illegale handelingen verricht voor derden. Het is belangrijk om te weten welke vormen van vacaturefraude er zijn en hoe je jezelf kunt beschermen.

De afgelopen weken is het aantal meldingen van valse baanaanbiedingen van intermediairs toegenomen. De fraude gaat met name over het aanbieden van thuiswerk. Dit zijn de kenmerken:

  • Weinig uren werken voor een riant salaris
  • Opleiding of ervaring is niet vereist, pc-vaardigheden, het bezit van een computer of telefoon wel
  • Er is niet of nauwelijks sprake van een sollicitatieprocedure
  • Persoonlijk contact met het bedrijf is niet mogelijk
  • Gedupeerden moeten op enig moment geld overmaken naar de ‘werkgever’. Vaak naar een Bitcoin-rekening.
  • De ‘werkgever’ gebruikt een webmailadres als @hotmail.com, @gmail.com en benadert kandidaten via een ongebruikelijk kanaal als Telegram.

Tips voor mensen die vermoeden dat vacaturefraude wordt gepleegd.

  • Check de legitimiteit van het uitzendbureau. Neem bij twijfel altijd contact op met ons. Wij benaderen mensen altijd persoonlijk en vanuit een zakelijk mailadres.
  • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie: verstrek nooit financiële gegevens, BSN of andere vertrouwelijke informatie voordat je een formeel aanbod hebt.
  • Controleer de communicatiekanalen en let daarbij o.a. op het gebruik van Telegram, Whatsapp met een anonieme afzender, ongebruikelijke e-mailadressen etc.
  • Let op ongebruikelijke betalingsverzoeken: Wees op je hoede als een potentiële werkgever vraagt om geld over te maken, vooraf te betalen voor training of certificering, of je vraagt om persoonlijke financiële gegevens te verstrekken. Legitieme werkgevers zullen u nooit vragen om geld te betalen om te kunnen werken.

Verschillende vormen van vacaturefraude

Er zijn verschillende doelen die oplichters proberen te bereiken met vacaturefraude. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende vormen:

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude wordt jouw identiteit gestolen en gebruikt voor criminele activiteiten. De oplichters vragen vaak om een kopie van jouw identiteitsbewijs om jouw persoonlijke gegevens te verifiëren. Ook vragen ze om een kopie van een bankafschrift en vragen ze je om 1 cent over te maken om te controleren of jij de rekeninghouder bent. Met deze gegevens kunnen de oplichters vervolgens identiteitsfraude plegen, zoals het openen van rekeningen, het afsluiten van kredieten of het doen van online aankopen op jouw naam.

Voorschotfraude

Bij voorschotfraude word je verleid om een voorschot te betalen voor bijvoorbeeld een training, opleiding of startpakket. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het bellen van een 0900-nummer waarbij je ongemerkt betaalt of het versturen van een sms waarbij je een bepaald bedrag betaalt of een betaaldienst inschakelt. Ook kan er gevraagd worden om persoonlijke financiële gegevens te verstrekken voordat je een formeel aanbod hebt ontvangen. Legitieme werkgevers zullen je nooit vragen om geld te betalen om te kunnen werken.

Geldezel

Een geldezel is iemand die door oplichters wordt gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door geld op jouw bankrekening te laten storten en jou te vragen om dit geld door te storten naar andere rekeningen of in contanten op te nemen en af te leveren. Hier staat vaak een aantrekkelijke vergoeding tegenover, maar het is belangrijk om te realiseren dat een geldezel zijn strafbaar is en grote gevolgen kan hebben, zoals een gevangenisstraf en een strafblad.

Detecteren van nepvacatures op vacaturesites

Het detecteren van nepvacatures op vacaturesites is niet eenvoudig. Oplichters gaan zeer geraffineerd te werk en het kan lastig zijn om ze te ontmaskeren. Vacaturesites werken hard om nepvacatures te weren, maar soms kunnen er toch nog frauduleuze vacatures doorheen glippen. Het is belangrijk om verdachte zaken te melden bij de desbetreffende vacaturesite, zodat zij actie kunnen ondernemen en andere werkzoekenden kunnen beschermen. Daarnaast is het aan te raden om altijd contact op te nemen met de betreffende vacaturesite als je twijfels hebt over de legitimiteit van een vacature.

Conclusie

Vacaturefraude is een serieuze bedreiging voor werkzoekenden. Het is belangrijk om alert te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Wees kritisch, deel geen persoonlijke informatie zonder goede reden en meld verdachte zaken bij de betreffende instanties. Door deze maatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen en veilig blijven tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan.