De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeid (WTTA). Deze wet verplicht alle bedrijven die personeel uitlenen — zoals uitzendbureaus, detacheerders en payrollbedrijven — om straks een officiële toelating (vergunning) te hebben van de overheid.

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, treedt de wet naar verwachting op 1 januari 2027 in werking. De handhaving begint dan op 1 januari 2028. Uitzenden zonder vergunning is vanaf dat moment verboden.

Wat betekent dit voor jou als intermediair?

Ben je een intermediair en verzorgt One jouw backoffice? Ben je zelf geen uitlener? Geen stress — Wij regelen alles. Wij zorgen ervoor dat we op tijd een vergunning krijgen. We vragen de toelating aan, regelen het inspectierapport, zorgen voor het juiste keurmerk en houden alles netjes op orde. Als jij zelf geen werkgever bent die uitleent, hoef je dus niks te doen en kun je je blijven richten op je corebusiness: bemiddelen en ondernemen.

We zijn al 15 jaar lid van de ABU en hebben het SNA-keurmerk. We slagen al jaren voor alle audits — keer op keer met vlag en wimpel. Werk je met One dan zit je dus bij een betrouwbare backoffice die aan alle voorwaarden voldoet en vooroploopt in kwaliteit en naleving.

Wanneer moet je een vergunning aanvragen?

Ben je een uitzendbureau, detacheerder of payroller die wél zelf werkgever is en uitleent? Dan moet je op tijd de vergunning aanvragen. De verplichte toelating geldt voor alle bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Deze vallen onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Elk bedrijf of rechtspersoon die in of naar Nederland arbeidskrachten uitleent onder leiding en toezicht van een derde partij is straks toelatingsplichtig. Het gaat dus om veel meer bedrijven dan alleen de professionele uitzendbureaus. Bijvoorbeeld ook als uitlenen een nevenactiviteit is. Bekijk hoe de procedure om toelating aan te vragen verloopt voor uitleners.

Wat is de WTTA precies?

De WTTA moet malafide bureaus uit de markt halen en de positie van arbeidskrachten verbeteren. Daarom mogen straks alleen nog bureaus met een vergunning personeel uitlenen. Om die vergunning te krijgen, moet je onder andere:

  • Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanleveren
  • Een waarborgsom van €100.000 betalen
  • Een positief inspectierapport overleggen
  • Correct omgaan met loonbetaling, premies en huisvesting

Belangrijk: ook jouw inleners krijgen te maken met deze wet

Niet alleen uitleners worden gecontroleerd, maar ook inleners gaan een rol spelen in de handhaving. Inleners mogen straks geen personeel meer inhuren van bureaus die géén vergunning hebben. Doen ze dat toch, dan riskeren zij zelf een boete of sanctie.

Het is dus cruciaal dat jij samenwerkt met een toegelaten partij. Omdat jij via One werkt, weet je zeker dat dit goed zit. Jij én jouw inleners zitten veilig, zonder gedoe of risico.

Let op je bedrijfsnaam

Een belangrijk detail: er komt mogelijk een verbod op het gebruik van het woord ‘uitzendbureau’ in je bedrijfsnaam als je geen vergunning hebt. Heb je dat woord nu in je naam, dan kan dat later voor problemen zorgen.

Ons advies: kies nu alvast voor een neutralere naam, zoals ‘personeelsdiensten’ of ‘intermediair’. Zo voorkom je dat je later moet hernoemen onder druk van wetgeving of handhaving.

Vragen of twijfel je over je bedrijfsnaam? Laat het ons weten — we denken graag met je mee. Wil je meer weten over de WTTA? Kijk dan op rijksoverheid.nl of stuur ons even een berichtje.