fbpx

Een uitzendbureau starten? Veelgestelde vragen

VIDEO

Ontdek in 2 minuten onze backoffice!

UITZENDBUREAU STARTEN

Veelgestelde vragen

 

Waaruit bestaat het runnen van een uitzendbureau?

Een uitzendbureau bestaat eigenlijk uit drie soorten werkzaamheden:

 • Acquisitie: het vinden van opdrachtgevers waarvoor je vacatures mag invullen.
 • Werving en selectie: het vinden van geschikte kandidaten voor de vacatures (matchen).
 • Backoffice: contracten, verwerking urenbriefjes, verloningen, facturatie, debiteurenbeheer en het ziekte en verzuimbeheer.

 

Hoe kan ik een uitzendbureau starten?

Bij het starten van een eigen uitzendbureau heb je eigenlijk drie keuzes:

 • Alles zelf doen. Dit is qua kosten, risico en kennis van CAO’s en wetten eigenlijk geen optie voor starters.
 • Franchise. Je kunt je aansluiten bij een franchiseformule maar hier kleven veel nadelen aan: hoge tarieven, wurgcontracten, start -en exitkosten.
 • Samenwerken met een backoffice. Deze optie geeft jou de meeste vrijheid, hoogste marges en de laagste risico’s.

Wat zijn mijn voordelen als ik mijn backoffice uitbesteed?

Het zijn niet alleen de backoffice werkzaamheden die niet meer hoeft te doen wanneer je samenwerkt met One; je hoeft ook niet te investeren in certificering, website en software, want dat regelt je One ook voor je. Bovendien  loopt ook geen risico als ondernemer, want One neemt de risico’s van je  over!

 

Risico’s

Risico’s die One van je overneemt zijn:

 • Werkgeversrisico’s. Als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt kan dit grote financiële gevolgen hebben.
 • Debiteurenrisico’s. Wanneer je opdrachtgever zijn facturen niet betaalt kan dit grote impact hebben op je cashflow. En wanneer je opdrachtgever failliet gaat kan je fluiten naar de salarissen die je inmiddels al wel hebt voorgeschoten. Deze risico’s worden overgenomen door je backoffice.
 • Voorfinanciering. Als je opeens een grote klant krijgt, wordt je wel geacht alle salarissen te betalen, terwijl je pas na een maand je facturen betaald krijgt. Je krijgt als starter echt geen lening van de bank om dit te doen. Je zult dus moeten beschikken over ruime financiële middelen om grotere klanten te kunnen bedienen. Met alle risico’s van dien wanneer zo’n grote klant failliet gaat. Je backoffice neemt deze voorfinanciering van je over. Bovendien betaalt One jouw marge direct uit, zodat je niet eens hoeft te wachten of je opdrachtgever al betaald heeft!

 

Certificering

Veel opdrachtgevers willen in verband met inlenersaansprakelijkheid alleen samenwerken met een NEN4400-1 gecertificeerd uitzendbureau.  Ook als je in de bouw actief bent als intermediair, is het belangrijk dat je VCU gecertificeerd bent. Daarnaast is de SNA registratie (Stichting Normering Arbeid) belangrijk om aan te tonen dat je geen malafide uitzendbureau bent. Tot slot werken gerenommeerde bedrijven veelal alleen met uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de ABU. One bezit al deze certificeringen, registraties en lidmaatschappen. En die zijn niet goedkoop. De kosten van een ABU lidmaatschap alleen al, begint bij 3500 EUR voor starters en is verder gerelateerd aan je omzet. Dit kan dan al gauw oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar! Bovendien moet je deze keurmerken ook behouden. Hiervoor wordt je jaarlijks uitgebreid gecontroleerd tijdens audits. Deze audits kosten veel tijd en kunnen ook hoge boetes opleveren wanneer zaken niet in orde zijn. Door je backoffice uit te besteden aan One kun je wel profiteren van de certificeringen en keurmerken, maar draag je niet de verantwoordelijkheid en kosten.

 

Software

Ook uitzendbureau software is erg prijzig. Een abonnement kost al gauw honderden euro’s per jaar. Je zult misschien ook cursussen moeten doen om met deze software om te kunnen gaan. Door samen met One je uitzendbureau te starten heb je als intermediair geen omkijken naar uitzendbureausoftware. Dat regelt het backoffice voor je. Je krijgt bij bij One gratis je eigen intermediairsportal waarmee je eenvoudig acquisitie kunt doen, opdrachtgevers en kandidaten kunt beheren, plaatsingen kunt maken en waarmee je kandidaten kunt matchen.

Wat kost het starten van een uitzendbureau?

Een uitzendbureau starten met One kost niet zoveel. Vrijwel alle grote kosten zitten namelijk inbegrepen in het tarief van One.

Kosten waar je als starter nog wel mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld:

 • Kosten van KVK registratie
 • Kosten eigen website. One kan je een kant-en-klare website leveren.
 • Kosten huisstijl (logo, briefpapier, visitekaartjes)
 • Telefoonkosten
 • evt huisvestigingskosten als je niet vanuit huis werkt.

All-in tarieven van One

Wanneer je een plaatsing maakt (het in dienst nemen van een werknemer via One) weet je precies wat de kostprijsfactor bij One wordt.  Deze factor vermenigvuldig je met het bruto uurloon van de werknemer. Dit tarief is jouw inkoopprijs. Jij bepaalt zelf het tarief dat je jouw opdrachtgever in rekening brengt. Je bepaalt dus zelf hoe groot de marge is die jij per uur verdient.

Vragen?

 

Zijn jouw vragen nog niet beantwoord en wil je een gesprek met een van onze adviseurs?
Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan zo spoedig contact met je op.