De arbeidsmarkt is een dynamische wereld. Het ene moment is je vijver goed gevuld met actieve topkandidaten, het andere moment moet je om tot een perfecte match te komen, vissen in de beduidend minder drukbezette vijver met passieve kandidaten. Maar iedereen weet dat deze groep jou als recruiter veel tijd kost. Wij geven je 7 tips voor het recruiten van de perfect catch!

Voordat we tot de tips overgaan, is het goed om het volgende mee te nemen in jouw zoektocht:

  • 95% van de mensen die je wil huren voor jouw vacatures zijn niet op zoek.
  • Zelfs als ze al op zoek zijn, ga je het merendeel van deze 95% niet vinden.
  • De beste mensen zijn tevreden met wat ze nu doen.
  • De beste mensen kunnen overal een baan vinden dankzij hun banden met voormalige collega’s of hun betrokkenheid bij professionele netwerken.
  • Bijna iedereen wil met een goede recruiter praten.
  • De meeste recruiters en kandidaten praten over de verkeerde dingen wanneer ze een eerste gesprek hebben.
  • De meeste kandidaten willen van maandag tot en met woensdag met een recruiter praten.

7 recruiter tips voor het benaderen van passieve kandidaten

Hoe benader je een geschikte kandidaat die niet op zoek is, op dit moment prima op zijn of haar plek is en niet per se zit te wachten op een recruiter? Gebruik deze handige tips:

Tip 1: De candidate persona

Wie is jouw ideale kandidaat? Haal er een aantal punten uit die jouw kandidaat zou doen overwegen een ander banenavontuur aan te gaan.

Tip 2: Verdiep je in de ander

Kom, voordat je e-mailt dan wel belt, zoveel mogelijk te weten over jouw kandidaat, het bedrijf waar ze nu werken, over hun branche en hun interesses.

Tip 3: Raak de intrinsieke motivatie van de kandidaat

Vraag aan de beste mensen die een vergelijkbare baan aannamen, waarom ze voor hun baan kozen. Vang dit gevoel meteen in de eerste zin van de e-mail/het telefoongesprek.

Tip 4: Conversatie controle

Leg de nadruk op de persoonlijke groei en de carrièrestap. Of de compensatie passend is bijvoorbeeld, komt later aan de orde.

Tip 5: Een nee is niet altijd een nee

Eenmaal contact gemaakt, kan een kandidaat ‘nee’ zeggen tegen een gesprek of meer informatie. Vraag bij deze nee altijd door. Komt een ander tijdstip beter uit? Heeft de kandidaat een slechte dag? Kijkt de baas mee over schouder? Zo ja, bel op een meer gelegen dag en tijdstip terug.

Tip 6: Liever een warme netwerker dan een koude beller

Het krijgen van verwijzingen is een prettige manier om in contact te komen met de beste mensen. Passieve kandidaten zijn meer bereid om met recruiters te praten als hun naam is genoemd door een bekende.

Tip 7: Verkoop groei en tevredenheid

Wat motiveert jouw kandidaat om te excelleren? En wat belemmert hem of haar om dit in de huidige baan te doen? Met de kennis van deze belemmeringen kun jij je voordeel doen. Het triggert de kandidaat allicht om het gesprek voort te zetten.

Goede vangst!